Fotogeschenk scoort 8,9 uit 10.
uit 4173 beoordelingen

De 1-2-3 regel bij landschapfotografie

Wie van jullie is al bekend met fotografe  Else Kramer die heel Nederland aanzet tot Anders Kijken?

Deze week volgen wij van Fotogeschenk bij haar de cursus 'ANDERS KIJKEN NAAR KUNST'.

Aan de hand van schilderijen van Oude Meesters attendeert zij de cursisten op de mogelijkheden te spelen met licht, compositie, diepte, etc.... We zijn benieuwd wat er nog gaat volgen, maar tot nu toe genieten wij enorm van het onderzoek. Een echte aanrader!

Gisteren speelden wij met de 1-2-3 regel om diepte te creëren in landschappen. Je zorgt dat er op de voorgrond iets in beeld is (1), in het midden (2) en op de achtergrond (3). Wanneer je zo een landschap in beeld brengt, word je bij het bekijken van de foto als het ware het beeld ingezogen. En dat willen we!

Stel, je bent straks op vakantie in de bergen. We weten allemaal hoe imponerend zo'n landschap is. Dát beeld willen we bewaren, dát beeld willen we vastleggen. Dus pakken we de camera, klikken, komen later thuis, en bekijken de foto's om een mooie uit te zoeken voor een lekkere vergroting aan de wand in de huiskamer.... en dan zijn we teleurgesteld dat het beeld zo 'plat' is, zo ééndimensionaal, zo ver van de werkelijkheid.

Om dat te voorkomen, oefen dan, voor je op vakantie gaat, met de 1-2-3 regel. Dan ben je er straks lekker handig in, en heb je na de vakantie volop keuze voor een mooie vergroting. Tjonge, wat mooi zal het zijn om dat op wandtextiel te printen, je hele muur bedekkend. Opdat je dagelijks het gevoel hebt zo het landschap in te kunnen stappen.

Denk je nou 'Hmm, dat zal wel... Zo goed zullen mijn foto's nooit worden', kijk dan simpelweg eens bij onze Reproducties van Oude Meesters . Deze zijn zeker goed genoeg! Links hieronder een voorbeeld van Vincent van Gogh, Seascape at Saintes-Marie. Daarnaast een foto van een rivierlandschap langs de IJssel. Zie je de 1, de 2, de 3 in beide? 

de 1 2 3 regel