Fotogeschenk scoort 8,9 uit 10.
uit 4173 beoordelingen

Kleur en/of Zwart-Wit

Hoe kleurrijk, of juist niet, is jouw werk- of woonomgeving? En kijk eens naar de wanddecoratie? Is deze daarmee contrasterend of aanvullend. Is het geheel in balans?

In een rustige omgeving is kleurrijke wanddecoratie een echte blikvanger. Lekker gewaagd. Maar pas op, het kan ook snel wat schreeuwerig worden. En altijd in het oog springen, ook als je er even geen zin in hebt.

Wanneer de omgeving al druk op zich is, is het wat mij betreft mooier te kiezen voor zwart-wit wanddecoratie, OF een rustig beeld in een (of enkele) passende kleurtinten.

In het algemeen kun je zeggen dat warme kleuren - tinten rood/oranje/geel - op je af komen. De koele kleuren - tinten groen, blauw, (donker)paars - verdwijnen wat naar de achtergrond. Kijk maar eens bij schilders, zij maken daar handig gebruik van. Jij kunt daar in je interieur natuurlijk ook vrij gemakkelijk rekening mee houden. Wat wil je: dat de wanddecoratie in het oog springt, of op de achtergrond aanwezig is/opgaat in de achtergrond.

Ook binnen een foto kun je daar mee spelen. Wat mag in het oog springen, waar gaat het beeld over. En welk deel is onbelangrijker en mag wel wat verder naar de achtergrond verdwijnen? Een mooie manier om dat te doen is o.a. het hoofdonderwerp kleurig te laten, en de achtergrond zwart-wit te maken. Zie hieronder.

Wat me trof in dit beeld is de oude eend op de voorgrond en de nieuwe, glimmende, rode stationwagen ter contrast op de achtergrond. Dat contrast wil ik een oogopslag duidelijk hebben. Ik wil dat je ogen van de eend springen naar de rode auto op de achtergrond. Dus kies ik ervoor beide in kleur te laten, en de rest zwart-wit te maken. Mooi! Deze foto zal goed tot zijn recht komen op aluminium

Kijk maar eens in je fotobestanden. Welke foto leent zich mooi voor een verdeling in kleur en/of zwart-wit?Wijvoeren het graag voor je uit.